Categorie:
instalatie artistica

Ediție:
[2018] Editia I

Website:
Deschide

Localizare:
Timișoara - Piața Mocioni


În perioada 14-23 septembrie, Fundația Pentru Voi este partener în proiectul „Memoriile Cetăţii”, al Asociaţiei Timișoara Capitală Culturală Europeană.
Proiectul Memoriile Cetăţii își propune să ofere atât uneltele necesare cât și platforma unde localnicii să-și împărtășească atât istoria personală, familială, de grup sau de comunitate, cât și cunoștinţele despre problemele zilnice, dar și istorice ale orașului în care locuiesc.
Scopul este generarea unei soluţii arhitecturale temporare care urmează să fie amplasată în spaţii publice din Timișoara și care va funcţiona ca „receptor” pentru diferite forme de manifestare artistică (arhive fotografice, pagini de texte istorice legate de tema Centenarului Marii Uniri, pictură, grafică, proiecţii video etc.). Modulele vor fi construite sub forma unor instalaţii, pe care își vor pune amprenta creativă atât artiști profesioniști, cât și amatori – membri ai unor organizaţii și asociaţii civice din oraș.
În zece cartiere ale Timișoarei va fi construită câte o instalaţie. Aceste module vor reprezenta spaţiile în care locuitorii Timișoarei se vor putea manifesta cu ocazia Centenarului. Timp de zece zile, instalaţiile se vor transforma în spaţii de interacţiune între artiști, comunitatea locală din Timișoara și turiști. Ele vor avea menirea de a uni comunitatea locală în jurul culturii, prin intervenţiile artistice ale profesioniștilor și amatorilor; și vor deveni centrele de interes ale cartierelor, prin intervenţii complementare (teatru, muzică, dans, poezie etc.).
Fundația Pentru Voi va avea amplasată instalația în Piața Mocioni. Artista care va expune împreună cu noi este Andreea Medar.
Preocupările Andreei Medar vizează în special arta conceptuală. Opera ei e inspirată de evenimente din țară sau din lume, dar și din experiențele, întrebările sau problemele existențiale proprii. Mai ales în ultimele sale lucrări, a mutat accentul de pe planul bidimensional spre spațiul tridimensional, construind instalații prin care a exploatat relația dintre elementele 2D și 3D. Curatorul Mălina Ionescu spune despre lucrările ei că „pot fi, la prima vedere, citite ca ilustrând dramatismul experienței umane, dar există o dimensiune ludică a expresiei care oferă și altă cheie de lectură.” Deși are doar 28 de ani, Andreea Medar se poate lăuda cu expoziții și participări la simpozioane în Germania, Grecia, Serbia și în mai multe orașe din România. Între 14 și 23 septembrie, Andreea Medar va împleti, la nivel simbolic, „prezentul cu trecutul, fantasticul cu realitatea, microcosmosul și macrocosmosul”, prin lucrarea „Astro”, pe care o va realiza într-unul din cartierele Timișoarei. Până atunci, îi puteți urmări activitatea pe andreeamedar.com, iar două dintre lucrările ei pot fi admirate la Muzeul de Arta Timisoara - Palatul Baroc, în cadrul expoziției Baroque II Urban / WOMAN, ALL TOO WOMAN.