Categorie:
Minutul de poezie

Tip conținut media:
Audio

Poezia face parte din volumul „Alesul. Poeme (2003-2017)”, apărut la Editura Cartier, 2020 și poate fi ascultată în playlist-ul „Minutul de poezie”, interpretare de Laurențiu Pleșa.

Despre Autor:

Dan Coman s-a născut la 27 iulie 1975 în Gersa, Bistrița-Năsăud, România. A absolvit Facultatea de filosofie din Cluj-Napoca, în 1998 iar din anul 2000 lucrează ca profesor în Bistrița.
Debutează cu poezie în volumul colectiv Camera (alături de Marin Mălaicu-Hondrari, John Florin Partene și Alin Salvan), Editura Euphorion, 1995.
În anul 2003, ca urmare a câștigării concursului național de poezie Aurel Dumitrașcu, publică volumul de poeme anul cârtiței galbene, Editura Timpul, Iași (ediţia a doua, Editura Vinea, Bucureşti, 2004). În 2004 primește Premiul Național de poezie Mihai Eminescu, Opera Prima și Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru debut. În 2005, la Editura Vinea îi apare al doilea volum de poeme, ghinga, iar în 2007 scoate, la aceeași editură, antologia de poeme d great coman.
În 2009, publică Dicționarul Mara (ghidul tatălui: 0-2 ani), Editura Cartier, Chișinău, carte distinsă cu Premiul pentru poezie Radio România Cultural și Vilenica Crystal Prize, Vilenica, Slovenia.
În anul 2010 beneficiază de o bursă la Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, Germania unde scrie prima sa carte de proză, Irezistibil (Editura Cartea Românească, 2010). Tot ca urmare a acestei burse, apare volumul de poeme ghinga în limba germană, la Edition Solitude, în traducerea lui Georg Aescht. Realizează, împreună cu Petru Romoșan, antologia Compania poeților tineri în 100 de titluri, Editura Compania, 2011.

Prezent în antologia Grand Tour: Reisen durch die junge Lyrik Europas, Ed. Hanser, Germania, avându-i ca antologatori pe Federico Italiano și Jan Wagner care au realizat o selecție masivă din poezia europeană contemporană (peste 400 de autori din 46 de literaturi). Textele sale au apărut în mai multe antologii și reviste din SUA, Canada, Belgia, Franța, Suedia, Germania, Italia, Serbia, Slovenia, Albania, Rusia, Cehia, Polonia, Spania etc.
Din 2009 organizează, împreună cu Marin Mălaicu-Hondrari și Gavril Țărmure, Festivalul Internațional de poezie și muzică Poezia e la Bistrița.